Wednesday, August 19, 2015

LETAVY 2015: Nic neskončilo, ani nezačalo, prostě to jen je.

Stalo se to zase. Skončil letavský týden a já najednou nevím, jak to všechno popsat a pojmout tak, abych jen neulpívala na krásných a vznešených slovech a z toho, co je proudící a živé neudělala nějaký koncept nebo škatulku. Jenže tomu se asi nevyhnu. Jedině, že bych o tom nepsala vůbec, jako loni. Ale to není řešení.

Prší. Čtvrtý den vkuse prší. Jakoby by to bylo vypočítané na minuty. V neděli jsme po východu slunce skočili na snídani, před sedmou ulehli a zatímco jsme usínali, kapky začaly padat a už nepřestaly.

By SKI ART
By Soni Bartuzsová
Přemýšlím, kde jsem minule skončila. A čím začít. Jestli tím, jak jsme na louce fotili skupinovou fotku s nápisem LETAVY a vznikl z toho jeden z nezapomenutelných happeningů, jako z filmu. Modrá obloha a poletující balónky. Nebo jak jsem byla společně s kolegou z taneční (dílny) "múzou" dílny hudebně-textářské a mimo jiné tak vznikl song "Terezka". To bylo celkově zajímavé - půl hodiny stát v plavkách před talentovanýma klukama a holkama a usmívat se... Jenže, múzy jsme všichni, do jednoho, a na Letavách se to hemží takovou inspirací, že vás někdy může mysl oklamat a můžete si připadat spíš naopak. Na to radím neztotožňovat se s těmi myšlenkami a prostě to přijmout a prožít si naplno každý okamžik ...

By MNK
By Viki Valašteková
.... ale kde jsem skončila ... jo, jasně, o čem psát. Třeba o tom, jak každou jednu dílnu spojovala "LetaLáska" a tématem číslo jedna byla letos sexuální energie a sexualita. V našem představení jsme se dost "rozkokošili", jak by řekli Slováci. Až to bude na netu, pošlu vám to... Nebo mám snad psát o tom "emotivně-intenzimním" okamžiku, nebo spíš celém večeru, kdy jsem seděla mezi dvěma velkými lidmi v mém světě a pozorovala a poslouchala, co a jak si povídají a celou dobu brečela, protože to prostě byla síla? Ty momenty mi tu najednou naskakují - jak Radan slavil narozeniny, naše čtvrté výročí a uvědomění si, že tady to začalo a cesta, jakou se teď ubírám měla počátek TADY, popíjení Černé Perly při východu slunce, každý jeden tanec a výměna energie, která proběhla, každý jeden úsměv nebo objetí, lehká nervozita před začátkem vystoupení a následné vychutnání si každého pohybu, i když někde na úrovni mysli víte, že jste tak trochu mimo rytmus. A pak vás pohltí ten hlasitý dlouhý potlesk, protože letavské publikum je asi nejvíc přející a nejvděčnější na světě. Láska.

Nejvíc chci ale napsat, že každý v sobě máme kus Letaváka a je jedno, jestli jste o Letavách ještě ani neslyšeli. Průměrný Letavák je otevřená svobodomyslná bytost, vědomá si toho, že jakou energii vydá, taková se mu dvojnásobně vrátí. Vědomá si toho, že podstatou je tvořit a být sám sebou. Je to magický týden, kdy se děje všechno koncentrovaně. Letos se mi ale poprvé vyhla "poletavská depka". Asi je to uvědoměním si, že nic neskončilo ani nezačalo, prostě to jen je. A když něco jen "je", v té nejprostší podobě, trvá to věčně, aniž bychom to museli zachytit, pojmenovat a vyžívat se v každém prchavém pocitu...

Já a Perla - Never Ending Story ... :)


A abych nezapomněla, na závěr tu mám ještě několik sloupků z dílny Sehnalová-Furiel, i když teda spíš z té furielovské. I když ke konci jsme to trochu flákali, takže pointa nikde. I to se někdy stává a vadí to? Myslím, že zas tak moc ne ... :)

1) Neskúsenému lonu sa môže zdať, že Letavy sa hemžia tými Pravými. Spoznať svoju naozajstnú lásku nafurt však nie je vôbec také jednoduché. Možné komplikácie spôsobené neuváženým zaľúbením sa zahŕňajú dočasnú stratu hrdosti, plač, v ojedinelých prípadoch tehotenstvo. Na to, aby ste objavili svoju dokonalú zápalku (z angl. perfect match, pozn.prekl.) potrebujete odvážne srdce, veľa trpezlivosti, a jedného Gaba Žifčáka. Vhodnou zoznamovacou metódou je: „Ahoj, budeš so mnou chodiť... na dielňu?“, prípadne „Nasťahujme sa spolu... do stanu!“ Pokiaľ vám odpoveďou nebude fyzické násilie, ste na dobrej ceste. Národ ako takto vyzniknuvší zárodok smeliť do trvácnej podoby si prečítajte v zajtrajšom vydaní.

2) Babu (tú pravú) si si narazil, Čáva (toho najmenej nepravého) si si hneď po zoznámení omotala okolo prsta, a teraz je hlavnou výzvou udržať si neustálu pozornosť a priazeň partnera aj po prebudení. Svojej životnej láske musíš dať aspoň dva dni na rozmyslenie. Počas toho sa musíte aspoň raz poriadne opiť oddelene, nezávisle jeden na druhom. Robíte si tým sami sebe kontrolnú skupinu. Dodržanie tejto lehoty je dôležité , pretože v prípade, že potom objavíš parnerku (alebo seba) v náručí niekoho iného, znamená to, že to rozhodne nebola tá pravá a ty sa môžeš ďalšie tri roky hrať na bezradného tragéda a ľutovať sa, alebo sestimsmiř a začni baliť ďalšiu.

3) Ak ste si doteraz nenašli tú Pravú / toho Pravého, predposledný večer na Letavách je absolútne posledná možnosť na rozhýbanie sa. Ak ste si zafixovanie svojej životnej lásky odložili až na sobotu, hrozí, že keď sa už konečne rozkývete, skončí to iba láskou na jednu noc. Čo vôbec nie je na škodu, ale ak ste tragéd ako Radan, pri nedeľnom lúčení môžu nastaťtrápne situácie. Svojmu vyvolenému alebo vyvolenej musíte už v piatok vyslať jasné, konkrétne signály – už nie je čas na rozpaky. Vety typu „Ty budeš navždy mojím symbolom Letáv!“ a „pamätáš si ako sme si v nedeľu dali pusu?“ – aj keď ste si nikdy žiadnu pusu nedali – sú overeným spôsobom, ako vyjadriť svoj úprimný záujem. Dajte do toho v piatok všetko, ak to nevyjde, aspoň sa môžete v sobotu venovať hľadaniu lásky aspoň na tú noc.

Dobrou noc.

1 comment:

  1. Terezko, krásně jste si to užili .... a je na co vzpomínat a to je ono ... všechny fotky máš nádherné ... jinak ty recepty od Leničky by mě taky zajímaly...
    Užívej dovolenou v pohodě... ale asi brzy končí, co. Jarka

    ReplyDelete